Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Huhtikuun F5.6-klubi: Likainen ja lavastettu, silti dokumentaarinen

Keskustelu osiossa 'Kuvaustapahtumat & valokuvanäyttelyt' , aloittajana F5.6-klubi, 27 Maaliskuu 2024.

    Huhtikuun F5.6-klubilla tarkastellaan dokumentaarista valokuvaa taiteen kontekstissa. Keskustelemassa post-dokumentaarisia keinoja työskentelyssään hyödyntävät valokuvaajat Harri Pälviranta, Jari Silomäki ja Silla Simone.

    Aika: Tiistaina 16.4. klo 19–21
    Paikka: Juttutuvan iso sali, Säästöpankinranta 6.
    Vapaa pääsy

    [​IMG]

    Kuva: Jari Silomäki

    Mitä on valokuvan totuudellisuus ja mitä tapahtuu dokumentaarisuuden rajapinnalla? Mitkä ovat valokuvan yhteiskunnalliset mahdollisuudet? Millaisia dokumentaarisia menetelmiä taiteilijat käyttävät käsitellessään todellisuutta? Voisivatko kuvajournalistit oppia heiltä jotain?

    Post-dokumentaarinen valokuvaus on lähestymistapa, joka problematisoi autenttisuuden vaadetta dokumentarismissa. Sen keinoihin voivat kuulua muun muassa perfomatiivisuus sekä fiktioon viittaavat keinot kuten tilanteiden uudelleen rakentaminen ja näytteleminen. Kuvat ovat spekulatiivisia, etiikaltaan itsereflektiivisiä ja usein radikaalin avoimia. Teoreettisuudestaan huolimatta post-dokumentarisuus on aina kytköksissä todellisuuteen ja sen todistamiseen.

    Klubilla nähdään kuvia kolmelta post-dokumentaarisen valokuvan parissa työskenteleltävä tekijältä.

    Taiteilija ja tutkija Harri Pälviranta (s. 1971) toimii sosiaalisen dokumentarismin jatkumossa, mutta myös lainaa, kierrättää ja muokkaa muiden tuottamaa materiaalia. Vuosina 2016–2020 Pälviranta matkusti kuvaamaan valtioita rajaavia aitoja ja muureja kahteentoista maahan. Aftermath-valokuvauksen keinoja hyödyntävästä tummaa turismia tarkastelevasta sarjasta syntyi valokuvakirja Wall Tourist (Kult Books 2022).

    Valokuvataiteilija ja kirjailija Silla Simone (s.1991) tutkii työssään marginaaliyhteisöjä ja väkivaltaa autodokumentaarisen valokuvan keinoin. Simone tunnetaan parhaiten vuonna 2018 julkaistusta valokuvakirjastaan Soldiers of Odin & vieras sekä vuonna 2023 julkaistusta esseeteoksesta Sokea piste-dokumentaarisen valokuvan etiikka, jossa hän pohtii taiteilijan ammattia sekä valokuvan vaikutuksia yleisöön ja valokuvan kohteeseen.

    Valokuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2017 palkittu Jari Silomäki (s. 1975) työskentelee henkilökohtaisten ja yhteiskunnallisten aiheiden parissa. Metodisena lähtökohtana hän käytää kerronnallista dokumenttivalokuvaa. Silomäen töitä on ollut esillä viimeksi Galleria Halmetojassa Helsingissä maaliskuussa 2024.

    Keskustelua moderoi taiteilija-kriitikko Joel Karppanen.

    www.harripalviranta.com
    www.sillasimone.com
    www.jarisilomaki.com

    F5.6-klubi on kuukausittainen dokumentaariseen valokuvaan keskittyvä klubi ja foorumi. Pääsymaksutonta tapahtumaa tuottaa Suomen kuvajournalistit.