Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Outo skanneriongelma

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana keegan, 14 Huhtikuu 2024.

  1. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 240
    1 233
    113
    Päivää
    Olen vuosikausia käyttänyt yhdistelmää Pacific Image Prime Film XA / Reflecta RPS 10 M (skanneria siis myydään eri nimillä) ja Vuescan ongelmitta. Yhtäkkiä skanneri ei enää tunnista kuuden negan liuskasta kuin kaksi ensimmäistä. Ohjelmisto siis skannaa aivan normaalisti kaksi ensimmäistä, mutta kolmatta negaa ei kertakaikkiaan ohjelmiston mukaan enää ole olemassa. Skannerissa itsessään on fyysinen painike (forward), jota pitkään painettaessa liuska siirtyy aina negan kerrallaan. Tuo painikekin tunnistaa vain kaksi ensimmäistä ruutua, kolmanteen siirtyminen ei enää onnistu. Sama oire käytinpä sitten Vuescania tai Silverfastia. Forward-painikkeen pienin painalluksin liuska siirtyy aivan vähän kerrallaan (siis tarkoituksena on ruudun hienosiirto), joten tuolla tavalla pääsen kyllä kolmanteenkin kuvaan, mutta kovin hitaasti.
    Mistähän tässä on kyse? Olen yrittänyt puhdistaa tuota filmiliuskan kulkureittiä, mutta laitetta avaamatta se ei tietenkään kattavasti ole mahdollista. Ehkä jokin optinen lukija joka arpoo filmin sijainnin, on yllättäen tukkeutunut, mennyt rikki, mennyt muuten vain lakkoon? Mutta miksi kaksi ensimmäistä ruutua löytyy?
    Onko hyvä ehdotuksia tästä eteenpäin? Laite maksaa nykyään uutena 900 euroa, siihen ei nyt ole varaa.
     
  2. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 213
    508
    113
    Skannerit yleensä lukevat filmin alusta tai reunoilta pohjan D-minimiarvon ja vertaavat sitä tietyin välimatkoin filmin pohjaan löytääkseen ruudun välit. Ongelmia aiheuttavat korkea pohjahuntu, valottumat perforoinnissa, epätasainen filminsiirto kamerassa jne. Esiintyykö ongelma myös vanhojen kunnolla skannautuneiden kuvien kanssa vai uusien kehitysten kanssa? Kannattaa käyttää kalibrointiliuskoja, joilla voi aina tarpeen vaatiessa tarkistaa skannerin kunnon. Filminpohjaa ja reunamerkintöjä lukevat sensorit voivat myös olla likaantuneita, teknisen ikänsä loppusuoralla tai valonlähteen virtalähteen reguloinnissa voi olla ongelmia. Mahdollisuuksia on monia, mutta kannattaa aloittaa jonkun kalibrointiliuskan tai varmuudella skannattavissa aikaisemmin olleen filmiliuskan troubleshoottaus.
     
    keegan tykkää tästä.
  3. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 240
    1 233
    113
    Kiitos, hyviä neuvoja. Testasin aiemmin skannatulla Fomapan 200:lla, sen kanssa ei tuota ongelmaa ollut. Toisaalta Fp4+:n (jonka kanssa siis nyt tuli ongelmia) kanssa ei aiemmin ongelmia ole ollut, paljain silmin Fomapanin ja Fp4+:n pohjahuntu näyttää aika lailla samanlaiselta. Ja jottei asia olisi liian yksinkertainen, niin (siis Fp4+:n kanssa) välillä Silverfastin eräajo ihan kiltisti skannaa kaikki kuusi ruutua ja välillä ei.
    Alan epäillä filminsiirtoa. Bessa R2 jättää ruutujen välit kovin kapeiksi, ehkä tässä käy niin, että liuskan alussa ei tyhjää ole aivan riittävästi jotta skanneri ymmärtäisi... jotakin:) Ja nyt kun yritän muistella, niin parissa tapauksessa olen joutunut ennen skannausta siirtämään filmiä sen verran taaksepäin, että skannerin ikkunassa filmin alkuleikkaus (siis tyhjää) on jo ollut näkyvissä. Varmaan skannerin fyysisen vian voi nyt kuitenkin sulkea pois. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin syyllinen tavalla tai toisella löytyy peilistä.

    EDIT No ei, ei se voi ihan noinkaan olla, Bessa 2:lla olen kuitenkin kuvannut tuhansia ruutuja, eikä tätä ole aiemmin ilmennyt.
     
    Viimeksi muokattu: 14 Huhtikuu 2024